כללי | 14/03/2018
כמו הרבה מאמרים שלנו כאן בנגינה, גם הפעם נתחיל ב"הרבה פעמים שואלים אותנו".
אז – הרבה פעמים שואלים אותנו, איך מתחילים להאזין למוזיקה קלאסית, כלומר, אם רוצים להכנס לעולם המופלא הזה, ממה צריכים להתחיל?
אז קודם כל נתחיל ונאמר שמדברים על מוסיקה קלאסית, מתכוונים לתקופה ארוכה, אבל ממש ארוכה, שמתחילה איפהשהוא בשנת 1400 בזרם שנקרא הרנסנס, דרך תקופת הברוק, התקופה הקלאסית, התקופה הרומנטית, התקופה המודרנית, והתקופה הפוסט מודרני שאנחנו נמצאים בה היום.
אז יש לנו בערך 600 שנים של מוסיקה, שזה אומר המון המון המון מוסיקה!
אם נשווה את זה נניח לזרם הרוק, שהתחיל איפשהוא בשנות ה-50 של המאה הקודמת, אז אנחנו משווים בערך 70 שנה של מוסיקת רוק, אל מול 600 שנים של מוסיקה קלאסית.
אז באמת קצת קשה לדעת מאיפה להתחיל, שלא נדבר על כך שכל תקופה נשמעה אחרת.
בנוסף לכך, מוזיקה קלאסית נכתבה להרכבים מאוד שונים אחד מהשני, החל מיצירות לכלי אחד בלבד (כמו סונטות לפסנתר), דרך יצירות לרביעית כלי מיתר, ועד ליצירות ענק לתזמורות גדולות ומקהלות. אז באמת, ממה מתחילים?
התשובה היא שאין באמת תשובה טובה, אבל יש מספר יצירות שנחשבות המוכרות ביותר, אז אפשר להתחיל מהן, ואם יש יצירה שאהבתם במיוחד, המשיכו וחפשו יצירות נוספות של אותו המלחין, ואם יש יצירה שלא אהבתם, דלגו למחלין, או ליצירה הבאה!
אז, מפעם לפעם נעלה פוסט עם יצירות נבחרות, כל פעם ממש קצת, 5 יצירות ולא יותר, שכדאי להכיר, ואולי יפתחו לכם את התיאבון.
נתחיל?
אדוורד גריג (Edvard Grieg) פסנתרן ומלחין נורבגי (כן כן, גם בנורבגיה יש מלחינים) (1843-1907) שמשתייך לזרם הרומנטי, חיבר פסקול למחזה בשם פר גינט (שאפילו הוצג ב"הבימה" שלנו בשלב כזה או אחר). את המחזה, כבר לא הרבה מכירים, אבל פס הקול (ובמיוחד החלק הראשון "בוקר" והרביעי "בארמון מלך ההרים") הפכו ליצירות מוכרות לכל אוזן. אתם מוזמנים להאזין, כאשר החלקים המוכרים נמצאים בהתחלה, ובדקה 13:14 (אל תפספסו, החלק הרביעי מופלא במיוחד).
https://youtu.be/O2gDFJWhXp8?t=1s
אז מהזרם הרומנטי, אנחנו הולכים 100 שנים אחורה לזרם הקלאסי, ושמדברים על הזרם הקלאסי, הסימפוניה החמישית של לוודיג ואן בטהובן, היא אחת מהיצירות המוכרות ביותר והמנוגנות ביותר בזרם זה. הסימפוניה נכתבה בין 1804 ל- 1808 ונחשבת לאחת מפסגות היצירה האנושית.
https://www.youtube.com/watch?v=tV6CpVfU7ig
נלך עוד בערך 80 שנה אחורה לשנת 1725 בה המלחין האיטלקי אנטוניו ויואלדי מוציא לאור את היצירה 4 העונות. מדובר למעשה ב -4 יצירות לכלי קשת שכל אחת מהן מתארת עונה אחרת בשנה, אביב, קיץ, סתיו וחורף. באופן די חריג לתקופה, ובכלל, ויואלדי עצמו פרסם סונטות טקסטואליות, מעין פרשנות או ההסבר למוסיקה שהיא עצמה, ללא מילים.
אם רציתם הוכחה לרב גוניותה של המוסיקה הקלאסית, היצירה הבאה שונה מאוד מכל ממה ששמענו עד כה. ב-1938 יצירה זו פרי עטו של המלחין האמריקאי עלתה על הבמות והיא נחשבת לאחת היצירות המרגשות והנוגעות ללב אשר נכתבו אי פעם. הכינו את הממחטות!
מארה"ב אנחנו חוזרים לאירופה, לצרפת, לאחת היצירות המוכרות ביותר של פרדריק שופן, המחלין הצרפתי כנראה הידוע ביותר, שנכתבה לפסנתר סולו ומהווה אחת מתוך סידרה של יצירות אשר נקראות "נוקטורנים" ומושפעות מהלילה ומהחשכה (מהכיוון של עדינות ומסתורין – לא מהמקום של סרט אימה, לא לדאוג).
האזנה מהנה!
הוסיפו תגובה חדשה
פוסטים נוספים
כללי | 31/10/2024
השירים הנצפים ביותר בחודש אוקטובר
טבלת הדירוגים החודשית: גלו את 10 השירים הכי נלמדים החודש. אספנו עבורכם את 10 השירים שהכי הרבה אהבתם ללמוד: ...
המשיכו לקרואכללי | 30/10/2024
תמיד רציתם לדעת מה התפקיד של מנצח/ת בתזמורת?
כולנו מכירים את הדמות של המנצח בתזמורת, שעומד עם הגב לקהל, מנופף במקלות מוזרים, ומקבל את כל הקרדיט שהקונצרט מסתיים. ...
המשיכו לקרואכללי | 16/09/2024
אז מה בא לכם שנלמד? אילו אקורדים חסרים לכם?
הי לכולם!כמו ששמתם לב, אנחנו מעלים המון אקורדים לשירים בזמן האחרון, ואנחנו רוצים לשמוע מכם, אילו שירים תרצו שנוסיף? כרגע ...
המשיכו לקרואכללי | 11/04/2024
מוזיקה ורגשות: מסע אל תוך הקשר המופלא ביניהם
מוזיקה היא חלק בלתי נפרד מחיינו. היא מלווה אותנו ברגעים של שמחה, עצב, אהבה, געגועים, התרגשות ועוד. אנו משתמשים בה ...
המשיכו לקרואכללי | 25/10/2023
נגינה – גם בזמנים מאתגרים
אנחנו מבינים שהימים האחרונים לא פשוטים עבור כולנו. המצב הביטחוני מציף בכולנו רגשות של דאגה וחרדה, וזה טבעי שזה ...
המשיכו לקרואכללי, מתחילים בפסנתר | 14/09/2023
קורס חדש באתר – פסנתר ואורגנית לשומרי מצוות!
עדכון משמח!לאור הצלחת קורס הגיטרה לשומרי מצוות, לאור בקשות רבות, העלנו קורס חדש לאתר: פסנתר ואורגנית לשומרי מצוות. מה זה ...
המשיכו לקרואכללי | 19/04/2023
רוצים ללמוד לנגן אבל לא יודעים על איזה כלי? בשביל זה אנחנו פה!
אז אתם רוצים ללמוד לנגן? מעולה! בין אם אתם מתחילים לגמרי ובין אם יש לכם ניסיון מוזיקלי כלשהו, בחירת הכלי ...
המשיכו לקרוא