לחצו כאן כדי להתחיל

בית הספר הדיגיטלי הראשון
ללימוד פסנתר, גיטרה, יוקלילי ופיתוח קול ברשת

מתחילים בפסנתר | 29/09/2024

איך לשפר את קריאת התווים שלי?

קודם כל, אף אחד לא נולד עם היכולת לקרוא תווים ויש שיטות בדוקות איך לשפר את היכולת הזו. כאן אנחנו נצלול לתוך השיטות ונלמד אותן ביחד.

 שפת התווים לעומת השפה העברית

יש הבדל בין שפת התווים ובין שאר השפות. אם נשווה לדוגמא את השפה העברית לשפת התווים, ההבדל העיקרי והמשמעותי ביותר הוא שלשפת התווים יש היגיון פנימי, יש סדר פנימי וחוקיות ברורה, לעברית אין חוקיות שקל לעקוב אחריה. נסתכל למשל על האות א' בעברית, ואחריה האות ב', ואחריה ג'. אפשר לשים לב שאין שום קשר בין האותיות, יש להן רקע היסטורי כמובן וכו', אבל מבחינה ויזואלית, א' בכלל לא דומה לב', וב' לא דומה לג'. כלומר, אם למדנו איך לכתוב את האותיות א' ב' וג', זה לא אומר שנדע גם איך לכתוב את ד' וה'. אין היגיון שקל להבינו, וכל אות צריך ללמוד בנפרד.

בתווים לעומת זאת, יש היגיון שהוא מובנה בשיטה. מי שלמד שיעור אחד של קריאת תווים יודע שהתווים נכתבים על גבי החמשה, בין הקווים ועל הקווים. למשל, התו מי נמצא על הקו, פה נמצא בין הקווים, סול נמצא על הקו, לה נמצא בין הקווים וכן הלאה. ברגע שהבנו את החוקיות, אז כל תו, גם אם הוא מאוד מאוד מוזר, אפשר בחישוב פשוט לגלות מי הוא.

חזרנו לעברית, כאמור הבנו שאין קשר בין האותיות, אבל מרגע שלמדנו אותן, מאוד קשה להתבלבל ביניהן. קשה לטעות למשל בין האות א' לאות ב', כי הן פשוט לא דומות אחת לשנייה, אז ברגע שלמדנו מהי א' ומהי ב', נדרש זמן מסוים של תרגול, לאחריו לא נתבלבל בין האותיות האלו יותר לעולם. אז נכון, יש לנו 22 אותיות, וגם אותיות סופיות, וזה לוקח הרבה זמן ללמוד את כל האותיות האלו, אבל מרגע שלמדנו אותן, נדע אותן לכל החיים.

בתווים לעומת זאת, הסיפור בדיוק הפוך, לוקח מעט מאוד זמן ללמוד את כל התווים הקיימים, למעשה מספיק ללמוד את דו ורה, כדי להכיר את כל התווים שבעולם! וזו בדיוק הבעיה. בגלל הסדר וההיגיון, התווים מאוד מאוד דומים אחד לשני. התו מי, לדוגמא, מאוד דומה לתו סול, וזה רק מתבקש להתבלבל. פשוט תראו את ההבדל בין א' לב' ואת ההבדל בין מי לסול. איפה יותר סביר להתבלבל? כמובן שבתווים.

תחרות הפרימה ויסטה

באיטלקית ויסטה זה ראייה, ופרימה זה ראשונה. אז פרימה ויסטה זה בעצם ראייה ראשונה. במוזיקה, הכוונה היא לנגן יצירה או שיר שהנגן לא מכיר ולא שמע מעולם, מתווים שהוא רואה לראשונה בחייו. בתחרות הפרימה ויסטה המתחרים מנגנים יצירה שראו בפעם הראשונה, בצורה הכי טובה שיש, המנצח מקבל גביע כמובן.

למה בעצם לעשות תחרות כזו? תארו לכם שהיתה תחרות כזו בעברית כמו "בואו ונראה מי קורא יותר טוב טקסט מהעיתון". זה נשמע די מגוחך כי כל מי שלמד לקרוא, יכול לקרוא את העיתון בקלות. אבל במוזיקה זה לא ככה. הסיבה שיש יש תחרויות פרימה ויסטה, היא כי קריאת תווים זה דבר לא קל.

איך לשפר את קריאת התווים שלי?

כאשר אנחנו עובדים על יצירה או על שיר מסויים, אנחנו הרי חוזרים על הקטע שוב ושוב ומנסים לשפר את האופן שבו אנחנו מנגנים, תוך זמן קצר אנחנו מתחילים לזכור חלקים מהשיר בעל פה, ובעצם מפסיקים לקרוא את התווים ופשוט מסתמכים על הזכרון שלנו. אז בפועל אנחנו מתאמנים די מעט על הקריאה עצמה.

כדי לשפר את קריאת התווים שלנו, עלינו להקפיד להקדיש כל יום חלק מהאימון שלנו, לנגינה של שירים ויצירות שמעולם לא ראינו ולא ניגנו לפני כן. אפשר כל יום לבחור קטע או מספר קטעים, שהם חדשים לנו לגמרי, ופשוט להתאמן בלנגן אותם מהתווים, בלי הלחץ והרצון להביא את הביצוע לשלמות.

לסיכום

הנקודה כאן היא לא להצליח לנגן את השיר "כמו שצריך", אלא פשוט להתאמן על קריאת התווים. אפשר לקחת כל שיר בעולם, העיקר שהוא חדש לכם ותצטרכו להיאבק מעט עם קריאת התווים שלו, בלי לנסות לתקן תיבות או לנגן את השיר כמו שצריך. תתמידו בזה ותראו איך יכולת הקריאה שלכם משתפרת מאוד, תוך זמן לא ארוך.

 

אם אתם רוצים רעיונות למקומות שמהם אפשר להביא תווים לאימון בפרימה ויסטה, תכתבו לנו בתגובות ונשמח לעזור. בהצלחה!

הוסיפו תגובה חדשה

שמור בדפדפן זה את השם, האימייל והאתר שלי לפעם הבאה שאגיב.

1

נחמן | 30/05/2023

רוצים רעיונות למקומות שמהם אפשר להביא תווים לאימון בפרימה ויסטה, אשמח מאוד
תודה רבה

    2

    נגינה | 01/06/2023

    זה מאוד תלוי ברמת הנגינה, בגדול, את כל הרפטואר הקלאסי ניתן למצוא בחינם בתווים ובלי להפר זכויות יוצרים (כי זכויות היוצרים הסתיימו ממזמן) – אז שם זה הכיוון לחפש!

פוסטים נוספים

מהו האקורד הארוך ביותר בפסנתר?

מי אמר שאלה מוזרה ולא קיבל?   כאן, באתר נגינה, אנחנו מקבלים מאות שאלות מהתלמידים שלנו, ורובן שאלות מאוד טובות, ...

המשיכו לקרוא
מהו האקורד הארוך ביותר

שאלות ותשובות – שיעורי פסנתר!

והפעם, גל עונה על כל השאלות הנפוצות לגבי שיעורי פסנתר!

המשיכו לקרוא
לימוד פסנתר

קורס חדש באתר – פסנתר ואורגנית לשומרי מצוות!

עדכון משמח!לאור הצלחת קורס הגיטרה לשומרי מצוות, לאור בקשות רבות, העלנו קורס חדש לאתר: פסנתר ואורגנית לשומרי מצוות.  מה זה ...

המשיכו לקרוא
קורס פסנתר לשומרי מצוות

45 יצירות קלאסיות שחובה להכיר, עכשיו בלימוד פסנתר

מעבר לזה שכוחה של מוזיקה קלאסית יכולה להוריד לחץ, להפעיל את החושים וכמובן לעורר יצירתיות, היא גם השפיעה רבות על ...

המשיכו לקרוא

מיני קורס חדש! איך בונים אקורדים בפסנתר ואורגנית!

  כמה פעמים קרה לכם שניגנתם שיר ונתקלתם באקורד שאתם לא יודעים איך לנגן אותו? למי זה לא קרה… אז ...

המשיכו לקרוא

מיני-קורס חדש! הוצאת אקורדים מהשמיעה!

מכירים את זה שאתם שומעים שיר שאתם אוהבים, ואולי אפילו מצליחים לנגן את המנגינה הראשית שלו על הפסנתר או האורגנית, ...

המשיכו לקרוא
שמיעה

איך יודעים באיזו אצבע לנגן כל צליל בפסנתר?

הפעם אנחנו הולכים לענות על שאלה שנשאלנו פעמים רבות והיא: איך יודעים באיזו אצבע לנגן כל צליל בפסנתר? זו שאלה ...

המשיכו לקרוא
קלידים

מיני קורס חדש – איך משתמשים באורגנית!

איזה כיף – מיני קורס חדש עלה לאתר! והפעם – איך משתמשים באורגנית? אורגנית היא סוג של מחשב משוכלל שיודע ...

המשיכו לקרוא
אורגנית משוכללת

כמה קלידים יש בפסנתר ואורגנית?

הפסנתר הסטנדרטי נתחיל מהפסנתר, לפסנתרים סטנדרטיים ולפסנתרים חשמליים יש 88 קלידים. יש כמובן יוצאי דופן. יש פסנתרים עם 102 קלידים, ...

המשיכו לקרוא
פסנתר

איך בונים אקורד מינור?

מהו האקורד מינור?   כשאנחנו אומרים אקורד מינור, הכוונה שלנו היא לאותם אקורדים שמופיעים כאות גדולה באנגלית, ואחריה האות m ...

המשיכו לקרוא
מורה לפסנתר